Domácí recept na kysané zelí snadná příprava vyzkoušejte

Publikováno v - Naše recepty 0
Sdílet:

Kysané zelí je pravděpodobně nejznámější fermentovanou zeleninou. Jako každé tradiční domácí jídlo může být i kysané zelí vyráběno mnoha způsoby. I když každá metoda výroby domácího kysaného zelí je jiná, existuje několik společných základů, které byste si měli pamatovat při fermentaci zelí v domácích podmínkách.

Kysané zelí důležité tipy k domácí výrobě

  • Používejte vždy čerstvé zelí. Čím lepší jsou vaše ingredience, tím lepší bude hotový produkt.
  • Sůl je tradiční přísadou zelí, protože zvyšuje trvanlivost, texturu a chuť. Množství soli se může měnit podle osobní preference. My doporučujeme 1 až 3 lžíce na litr vody.
  • Vytvořte anaerobní prostředí. To je naprosto nezbytné v procesu výroby zelí. Zelí musí být zcela ponořeno pod solankou, aby se bakterie mléčného kvašení množily. To je důležité pro ochranu vašeho fermentu před nežádoucími bakteriemi (nebo plísněmi). Fermentační závaží mohou přispět k udržení ponoření zelí.
  • Dejte tomu čas. Doporučujeme nechat jej fermentovat po dobu 2 týdnů, i když experimentování s časem a chutí je nejlepším způsobem, jak určit, který časový rámec pro vás nejlépe funguje.

Výroba domácího kysaného zelí postup

Čerstvé z naší výrobny

KROUHANÉ ZELÍ

V naší vlastní loupárně připravujeme čerstvé krouhané zelí a jiné druhy zeleniny. Čerstvost je vždy zásadní jedině z čerstvých surovin připravíte zdravé a chutné pokrmy. Využijte naši nabídky a objednávejte za velkoobchodní ceny.

KROUHANÉ ZELÍ

Varinta 1 vhodná pokud nemáte specielní nádobu na kvašení zelí a přesto si to chcete doma vyzkoušet. Zelí nakrájené na tenké plátky nasolte, osolte a poté asi 10 minut rukama promíchávejte a promáčkávejte dokud se neuvolní dostatečné množství šťávy, aby se vytvořila solanka pak zelí úplně zakryjte.

Přesuňte zelí a šťávu do fermentační nádoby (zavařovačky různé velikosti s dobře těsnícím uzávěrem), nacpěte zelí řádně na sebe a dbejte na to aby bylo pod solankou. Zakryjte těsně přiléhajícím víkem

Variant 2 mám speciální nádobu na kvašení zelí. Rozdrcené zelí a sůl napěchujte do nádoby na kvašení. Namísto promíchávání zelí zatížíte kamenem (závažím). Pravidelným zatlačováním na závaží se uvolnují přírodní šťávy ze zelí a zelí pomalu ponořuje do solanky. Po několika dnech, při pokračujícím lisování, bude zelí mít dostatečné množství tekutiny, na to, aby zelí úplně pokrylo solankou.

Domácí kvašené zelí recept

Inkredience

  • 1 Střední hlava zelí
  • 1-3 žlíce mořská sůl
domácí kysané zelí snadná příprava
Při přípravě domácího kysaného zelí dbejte na čerstvé suroviny a čistotu

Postup

  • Krouhané nebo nakrájené zelí. Posypeme solí.
  • Hněteme zelí čistýma rukama dokud není dostatečně uvolněná tekutina pro zakrytí zelí v nádobě.
  • Naplňte zelí do nádoby a zelí zatlačte pod tekutinu. Pokud je to nutné, přidejte trochu vody k úplnému zakrytí zelí.
  • Sklenici zakryjte pevným víkem. Nechte na místě při pokojové teplotě po dobu alespoň 2 týdnů nebo dokud není dosaženo požadované chuti a textury.

Varianty kysaného zelí

Pro složitější chuť přidejte kmín rasce (podle chuti). Před kultivací můžete také namíchat 1 díl jiné zeleniny nebo přísad (strouhanou mrkev, jablka, křen atd.) Záleží jen na Vás.

Upozornění

V chladných měsících roku Vám venku (na balkoně) zeli nevykvasí. V případu, že ho budete dělat v bytě počítejte s tím že Vám zasmardí celý byt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..