Řekne-li se tradiční polévka české kuchyně, jistě Vás napadne polévka dršťková. Co jsou vlastně dršťky? Jedná se o nasekané části hovězího, telecího nebo vepřového žaludku. Oblíbenou pochoutkou byly dršťky již od středověku, v různých úpravách se podávaly např. v Itálii, Francii, Portugalsku a Španělsku.
K jejich oblibě přispěly zámořské objevy, díky kterým se do Evropy dostalo mnoho nových druhů koření. To, že v té klasické drštkové polévce jak jsem zvyklí nesmí chybět koření s názvem majoránka není třeba připomínat.
Češi milují polévky zejména ty nezdravé
Češi obecně polévky milují. Názory strávníků na dršťkovou polévku se poněkud rozcházejí, může to být dáno tím, že mnohým lidem se příčí představa polévky ze zvířecích žaludků. Ani vzhledově nebývá dršťková polévka příliš přitažlivá. Nahnědlá nebo načervenalá tekutina, v ní kousky čehosi bílého a potrhaného, mastná oka a koření – to je klasický obrázek dršťkové polévky z různých jídelen a vývařoven.
Dršťková polévka vařená s láskou k jídlu však vypadá lépe – i když při přípravě také příliš nevoní, zvláště pokud ji připravujete ze syrových drštěk. Vše však vynahradí báječná a nenapodobitelná chuť této typické české polévky.
Dršťková polévka zdravě
Dršťková polévka z Hlívy ústřičné nabízíme v našem velkoobchodu je zdravým zpestřením jídelníčku v restauracích, ale i ve školních jídelnách.
Někdo do ní přidává brambory, mění se druhy koření, ale základ je stále stejný – dršťky. Nejlepší je nechat polévku den uležet to je stejné jako se svíčkovou omáčkou.
Kdy se hodí podat dršťkovou polévku
Chcete- li dršťkovou polévkou poctít návštěvu, ujistěte se, že tuto polévku jedí. Podává se většinou jako hlavní jídlo. Výborná je i jako přesní dávková polévka, dokáže nasytit velké množství strávníků a dá se i dobře zamrazit. Dá se jíst jak ráno – například po probdělé noci, tak v poledne jako oběd, nebo jako velmi sytá večeře.
Napsat komentář