Rajská polévka v různých podáních může znamenat obrovské množství různých druhů provedení. Už samotný výchozí materiál se liší – čerstvá rajčata, rajčata naložená, rajčata sušená, rajčatové pyré nebo protlak, instantní rajská polévka.
Dále pak koření a další možné suroviny pro přípravu polévky – maso, uzeniny, rýže, těstoviny, zelenina, sýry – variant je skutečně mnoho a záleží jak na národních, tak rodinných tradicích, který z receptů na přípravu rajské polévky si zvolíte.
Národní varianty rajské polévky
Rajská polévka je v Itálii považována za tradiční pokrm. Nezahušťuje se moukou ani se nepřidává smetana, samotná polévka zhoustne díky použitým rajčatům. Ochucuje se bazalkou a chuť bývá zvýrazněna strouhaným sýrem parmazánového typu.
S čerstvým pečivem je dokonalá.
V anglické rajské polévce najdete také kořenovou zeleninu, uzené maso a rýži, podává se většinou jako hlavní jídlo. Ve Francii je oblíbená studená rajská polévka. Skoro každá evropská země má svoje recepty na rajskou polévku a výsledné produkty se mohou velice odlišovat.
Rajská polévka po Česku
Když se zeptáte hospodyněk v Česku, z čeho připravují rajskou polévku, odpoví Vám polovina z nich, že z protlaku nebo rajčatového pyré, dokonce se můžete setkat s variantou polévky z kečupu. (fuj)
V naprosté většině případů se jedná o chuťově nasládlou polévku. Je to škoda, protože vzhledem k celoroční dostupnosti rajčat není problém vařit z čerstvých surovin a není to ani finančně, ani časově náročnější.
Naštěstí se v českých rodinách začíná prosazovat zdravý životní styl a pravá rajská polévka zde nachází znovu své místo.
Rajská polévka v instantní podobě
S rajskou polévkou se v každém obchodě setkáte v „pytlíkovém“ provedení. Pokud Vám instantní polévka chutná, není nic špatného na tom, dát si ji jednou za čas nebo uvařit v případě časové tísně,
Se skutečnou rajskou polévkou nemá tento výtvor mnoho společného – ani po stránce chuťové, ani výživové. Zařazovat toto provedení polévky do pravidelné výživy opravdu není vhodné a navíc rajskou polévku připraví o cenné přirozené výživové vlastnosti.
Klára
Bezvadný článek, vůbec jsem nevěděla tu spoustu informací o rajčatové polévce. Posunula jsem hodně vpřed. A upřímně se stydím, protože já ji do dneška doma vařila z kečupu.
Dětem chutnala, ale přirozeně vím, že to byla má pohodlnost.. vymačkala jsem kečup do vody ti jsem uvařila přidal těstoviny a bylo hotovo. Již tuto polévku vařit nebudu a raději si koupím čerstvá rajčátka a uvařím si přírodní rajčatovou polévku,
Chtěla bych se zeptat uvedete také na svých stránkách recept na rajčatovou polévku z přírodních surovin z rajčat,
Děkuji za odpověď
Klárka
VO zelenina ovoce
Děkujeme za komentář a za Váš zájem Klárko.
Na všechny dotazy se snažíme reagovat co nejdříve, velmi si jich vážíme.
Recept na výbornou rajčatovou polévku zveřejníme již brzy.
Doporučujeme zajímavou přípravu gulášové polévky na grilu
Máte se na co těšit
ZeleinaPardubice.cz