Dršťková polévka je oblíbená také v Číně mají dršťkovou rádi

Publikováno v - Aktuality, Naše recepty, Polévky 0
Sdílet:
Dršťková
V českých receptech na Dršťkovou polévku se objevují i očištěné brambory

Řekne-li se tradiční polévka české kuchyně, jistě Vás napadne polévka dršťková. Co jsou vlastně dršťky? Jedná se o nasekané části hovězího, telecího nebo vepřového žaludku. Oblíbenou pochoutkou byly dršťky již od středověku, v různých úpravách se podávaly např. v Itálii, Francii, Portugalsku a Španělsku.

K jejich oblibě přispěly zámořské objevy, díky kterým se do Evropy dostalo mnoho nových druhů koření. To, že v té klasické drštkové polévce jak jsem zvyklí nesmí chybět koření s názvem majoránka není třeba připomínat.

Češi milují polévky zejména ty nezdravé

Češi obecně polévky milují. Názory strávníků na dršťkovou polévku se poněkud rozcházejí, může to být dáno tím, že mnohým lidem se příčí představa polévky ze zvířecích žaludků. Ani vzhledově nebývá dršťková polévka příliš přitažlivá. Nahnědlá nebo načervenalá tekutina, v ní kousky čehosi bílého a potrhaného, mastná oka a koření – to je klasický obrázek dršťkové polévky z různých jídelen a vývařoven.

Dršťková polévka vařená s láskou k jídlu však vypadá lépe – i když při přípravě také příliš nevoní, zvláště pokud ji připravujete ze syrových drštěk. Vše však vynahradí báječná a nenapodobitelná chuť této typické české polévky.

Dršťková polévka zdravě

hlíva
Hlíva ústřičná výborná houba k přípravě polévky zejména zdraví dršťkové

Dršťková polévka z Hlívy ústřičné nabízíme v našem velkoobchodu je zdravým zpestřením jídelníčku v restauracích, ale i ve školních jídelnách.

Tuto polévku lze připravovat nejen ze zvířecích drštěk. Velmi oblíbené jsou dršťkové polévky z hub – kotrčů, masáků, hlív a dokonce i bedel. Snad každá česká rodina má svůj způsob, z čeho a jak dršťkovou polévku připravovat. Tyto recepty se dědí z generace na generaci a procházejí i různými vylepšeními a úpravami.

Někdo do ní přidává brambory, mění se druhy koření, ale základ je stále stejný – dršťky. Nejlepší je nechat polévku den uležet to je stejné jako se svíčkovou omáčkou.

Kdy se hodí podat dršťkovou polévku

Chcete- li dršťkovou polévkou poctít návštěvu, ujistěte se, že tuto polévku jedí. Podává se většinou jako hlavní jídlo. Výborná je i jako přesní dávková polévka, dokáže nasytit velké množství strávníků a dá se i dobře zamrazit. Dá se jíst jak ráno – například po probdělé noci, tak v poledne jako oběd, nebo jako velmi sytá večeře.

Nepřéhlednětě

Sortiment z naší loupárny zeleniny šetří Váš čás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..